Det amerikanska folket har valt sin nästa president. Och den som avgick med segern var inte den kandidat som större delen av Europa hade hoppats på.

USA:s nästa president, den fyrtiofemte i ordningen, kommer att bli Donald John Trump, född 14 juni 1946 i New York. Han fick inte majoriteten av de avlagda rösterna, men eftersom det amerikanska valsystemet fungerar som det gör (jag ska inte gå igenom det här) fick han majoriteten av elektorsrösterna, och därmed segrade han över sin rival Hillary Clinton.Donald Trump på ett av sina valmöten

En amerikansk president kan inte sitta mer än två mandatperioder, och därför var Hillary Clinton det närmaste man kunde komma att rösta på Barack Obama en tredje gång. Hur det blir från januari, då Trump tillträder, är det nog ingen som vet (inte ens Trump själv), men en sak är säker: det kommer inte att bli ”business as usual”. Trump har aviserat att han kommer att bryta inte bara med flera av Obamas projekt, utan även med flera av republikanernas hjärtefrågor.

Allt bestäms dock inte av presidenten. Det återstår att se vilka som kommer att ingå i kretsen runt honom, som fungerar som amerikansk regering. Enligt CNN utkämpas i detta nu en strid i det tysta mellan etablerade republikaner och det nya gänget som har arbetat med Trump under hans valkampanj. Mer om detta finns att läsa i DN.

Att Trump nu är president känns halvkul, men det kommer nog inte att bli en långtråkig period. Det är det minsta man kan säga.