Torp med solstolarJag har funderat på att flytta en äldre stuga till min tomt, där jag har sommarstugan, och använda den som gäststuga. Men efter att ha läst om ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen har jag blivit mindre sugen.

Begreppet småhus låter kanske litet, men det är en juridisk term som kan användas om riktigt stora hus. En villa är ett småhus, både i statistiken och i skatterättslig mening. Ett uthus på tomten är däremot inte ett småhus, och det här får skattemässiga konsekvenser.

Så vad händer om ett hus, som tidigare varit bostadshus (=småhus), nedgraderas till gäststuga? Enligt ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen ska det även efter att ha börjat användas som gäststuga beskattas som ett småhus, eftersom den fortfarande är inrättad som en bostad för en familj. Det är det slutgiltiga beslutet i en följetång i det svenska rättssystemet som har pågått sedan 2012. Då meddelade Skatteverket en husägare att gäststugan var att betrakta som ett småhus. Husägaren överklagade, men enligt domstolen spelar det ingen roll att de funktioner för boende som finns i komplementhuset även finns i bostadshuset.

Mitt omdöme är att det här känns halvkul. Jag får väl bygga en ny gäststuga i gammal stil istället.